MERMER
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolamitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerin %90-98’i CaCo3’ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat ) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir. Aynı zamanda az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, flüorin ve organik maddeler bulunabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş “Kalsit Kristalleri” nden oluştuğu görülür.
TRAVERTEN
Traverten Kalsiyum bio karbonatlı yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonatın çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. Traverten aynı zamanda mermerle birlikte kullanılan bir yapı malzemesidir. Türkiye’nin Denizli, Bucak-Burdur, Mut- Mersin, Sivas gibi bir çok bölgesinde traverten ocakları işletilmektedir. Üretilen malzeme blok, moloz olarak veya fabrikalarda işlenerek ebatlı honlu –cilalı traverten gibi mamuller halinde iç piyasada kullanılmakta veya büyük oranda yurtdışına ihraç edilmektedir.
GRANİT
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen taneli görünüşlü magmatik derinlik kütlesidir. Plüton içindeki taneler çoğunlukla gözle görülebilir büyüklüktedir. Esas mineralleri feldspatin ortoklas cinsi ile az miktarda plajioklas ve kuvarstır. Ayrıca mika hornblend, piroksen ve ikinci gruba giren turmalin, apatit, zirkon, grena, manyetit gibi mineraller de bulunabilir. Renkleri, genellikle açık olmakla birlikte , içindeki feldspatların ve diğer minerallerin cins ve miktarına göre gri pembe kırmızımsı olabilir.
Granitler yollarda parke ve bordür taşı, yapılarda yapı taşı olarak çok eskiden beri bol miktarda kullanılmaktadır. Aşınmaya , basınca, darbeye karşı dayanıklı, güzel renkli ve iyi cila kabul eder. Atmosfer tesirlerine ve aşınmaya karşı direnci yüksektir. Granitler günümüzde daha çok parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda kaplama taşı olarak kullanılmaktadır.
Yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç göstermemesi, ışığı yansıtması ve parlaklığı uzun süre koruyarak ilk günkü görüntüsünü yıllarca kaybetmemesi gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, zengin renk ve doku seçenekleriyle, modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir. Ayrıca çeşitli kalınlıklarda ve ebatlarda imal edilebilmesi, cephe kaplaması için ankraj deliklerinin delinebilimesi gibi avantajlara sahiptir.
DEKORATİF DOĞAL TAŞLAR
Evlerin, iş yerlerinin ve yaşam alanlarının iç dekorasyonları doğal taşlar ile birlikte istenilen tasarıma kavuşturulabilmektedir. Normal olarak bu alanların iç tasarımları sıva üzerine eklenmiş boyalardan oluşmaktadır. Ancak doğal taşlar yardımı ile daha profesyonel ve estetik açıdan göze hitap eden tasarımlara sahip olma şansı bulunmaktadır.
İç dekorasyonda kullanılan doğal taşlar genellikle traverten, mermer ve kayrak taşlarının eskitme, patlatma, veya patine işlemleri ile daha estetize edilmiş halleridir. Bu taşlar ile birlikte yer ve cephe uygulamalarının dışında dekorasyona yönelik çalışma yaptırmak isteyenler için dekoratif taşlar kullanılmaktadır.
ANDEZİT -DİYABAZ-BAZALT
Bazalt, volkanik kaya kütlelerinden birisidir. Siyah renkli ve çok sert bir kayaçtır. Sert ve dayanıklı bir taş olduğu için geçmişten beri kaldırım taşı, yapı taşı, köprü malzemesi olarak kullanılagelmektedir. Bazalt değişik kalınlık ve ölçülerde mimari yapıların her safhasında, alt ve üst yapıda, zemin ve cephe kaplamalarında, şehir içi yollarda, kaldırımlarda, tretuarlarda ve bahçe düzenlemesinde kullanılmaktadır.
Diyabaz taşı, derin magma kökenli bir kayaçtır. Diyabaz taşı diğer kayaçlardan ayıran özelliği ise ;Yüksek sertliği, yüksek mukavemeti, soğuklarda bozulma olmaması, basınç altında su emmesinin az olması, ve doğallığı ile çekici rengidir. Yeşil Diyabaz taşı, dış ve iç mekanlarda kullanılabilir.
Yerel tabiriyle Ankara taşı olarak bilinen andezit, volkanik kayaçtır. Doğada pastel pembe gri ve geçiş renklerine sahiptir. Atmosferik koşullardan, dondan ve ısı farkından etkilenmediğinden dış mekanlarda kullanılması gayet uygundur